Onze sessies brengen mensen en ideeën samen en creëren nieuwe plannen voor de toekomst. Ondernemend dus en zin gevend in..... Wij verwelkomen ondernemers, studenten, mensen met plannen en iedereen met een idee.
Borrelt bij u al langer een idee en is dit een goed onderwerp voor een sessie, neem dan zeker contact op met ons en wij bekijken het samen met u.Ideecafés...

Idee café Odisee Aalst 18.02.2016

SessionSessionSession

Ondernemerschap & Ondernemingszin

Het Business Café is als concept geïntroduceerd door het Centrum voor Ondernemen van de HoGent. Studenten en ondernemers komen samen voor een panelgesprek rond ondernemerschap en inspirerende figuren delen hun ervaringen als startende of groeiende ondernemer met het jonge publiek. Dit Business Café maakte studenten vertrouwd met collega-studenten die tijdens hun opleiding gestart zijn als ondernemer.

Op 18 februari verzamelden een honderdtal Odisee studenten van de richtingen Office Management en Bedrijfsmanagement op Campus Aalst, voor een ideecafé rond ondernemerschap en ondernemingszin.

De gastsprekers

Op het programma stond een panelgesprek, waarin volgende drie ondernemers een boeiende en eerlijke getuigenis gaven:
•  Philippe Jans: zaakvoerder van Biolectric. Deze onderneming bouwt kleine biogas installaties die op basis van boerderijeigen mest, groene elektriciteit en warmte genereren.
•  Karl Huylebroeck: staat aan het hoofd van Roltex, producent van dienbladen en kunststof horecabenodigdheden voor professionele catering.
•  Jos Thys: Zaakvoerder van Rijp Advies, raadgever familiebedrijven.

De ondernemers brachten hun verhaal over ondernemen, met vallen en opstaan, met leuke en minder leuke aspecten. Wat hen drijft is hun passie, als motor van hun succes.
Het belang van ondernemerschap maar ook ondernemingszin werd sterk benadrukt naar de studenten toe. Studenten werden uitgedaagd om vanaf nu actief te reflecteren over zichzelf, en over de toekomst die ze willen uitbouwen.

En wat is het advies naar studenten met ondernemersideeën? Volg uw passie.
Get up and GO!
Je kan blijven analyseren en twijfelen, maar op een gegeven moment moet je DOEN! Aarzel niet en zet de stap.”

Afgelopen sessieHogent Campus Aalst 27.03.2015

SessionSessionSession

Zet jezelf op de kaart

Opbouwen van professionele relaties, netwerken, professioneel gebruik van sociale media... Heel wat zaken worden bij het naderende  afstuderen plots belangrijk.
Maar hoe begin je eraan en hoe onderhoud je de opgebouwde contacten?

Ervaringsdeskundige Véronique De Prycker (The House of Leadership) bracht het gesprek op gang. Waarom is sociale media belangrijk en hoe gaan we er best mee om?
Met meer dan 20 jaar ervaring als financieel manager en extern consultant weet zij van aanpakken.
Met een certificaat van erkend LinkedIn trainer, gaf Véronique interessante tips en tricks mee aan de studenten.

Ondernemer Stijn de Rammelaere is samen met Timothy Desmet eigenaar van Profacts, een opgemerkte speler in de wereld van marktonderzoek.
Stijn is zeer actief op sociale netwerksites zoals LinkedIn en Twitter. Hij is van mening dat bij sollicitaties beide kanalen, steeds in combinatie met een goed face to face gesprek, positieve resultaten kan opleveren.

De laatste gast was oud-student David Coppens, politiek actief in Aalst sinds 2009 en ondertussen ook gemeenteraadslid van de stad Aalst.
David besteedt veel aandacht aan netwerken en licht toe hoe hij onder andere  twitter en facebook daarvoor inzet.
 

Afgelopen sessie Odisee Aalst 06.03.2015

SessionSessionSession

Als ik nu eens ondernemer word!

Het Ideecafé kadert perfect in het thema van de Internationale Vrouwendag. Drie ondernemende dames inspireerden de studenten met hun ervaringen in hun carrière. Studenten luisteren geboeid naar concrete praktijkervaringen.

De eerste gaste is Isabelle Dufour. Zij was actief als bedrijfspsycholoog toen ze besloot een financiële opleiding te volgen. Zij was één van de eersten die succesvol zijn afgestudeerd binnen het programma Accountancy-Fiscaliteit via afstandsonderwijs. Momenteel combineert zij beide passies (HR en Accountancy) in haar eigen bedrijf. Ze raadt studenten aan om bewust je stage te kiezen en jezelf voortdurend uit te dagen. Kon ze herbeginnen dan zou ze de stap naar een eigen zaak nog sneller zetten.

Tine D'Hondt is afgestudeerd als Medical Office Manager. Zij werkt als manager bij Johnson&Johnson en is daar heel tevreden. Ze heeft ondertussen een master behaald en krijgt mooie kansen van haar werkgever. Ze geeft studenten een schouderklopje over de moeilijke vakken: ze getuigt dat het net die vakken zijn die vandaag het meest van pas komen! Ze weet nog goed hoe ze heeft geworsteld met Excel en Access maar plukt daar vandaag de vruchten van. Ook talen zijn heel belangrijk, 90% van haar tijd spreekt ze Engels.

De laatste gaste is Sandra Vets. Sandra is geen oud-studente maar werkt nauw samen met de hogeschool. Sandra is de bezleler van Mijn Blokje, een gepersonaliseerd Lego-blokje. Zij werkt daarnaast ook als zelfstandig conultant in de IT-sector. Zij getuigt eerlijk over de positieve en negatieve kanten van ondernemen. Zo was Mijn Blokje heel snel gegroeid en waren er 5 medewerkers. Daarna liepen de zaken minder en dienden ze een aantal personeesleden te ontslaan. Een moeilijk moment in haar carrière als ondernemer. Ze heeft daar echter veel uit geleerd en geeft tips aan de studenten hoe om te gaan met crisissituaties. Bovenal  wil ze meegeven dat ondernemen hard werken is en je voldoende moet sparen om een periode van weinig werk of ziekte te overbruggen.

Agelopen sessies HoGent campus Aalst 05.12.2014

SessionSession

IT: A Never Ending Story?

Nieuwe IT bedrijven hebben reeds meermaals bewezen dat ze in een mum van tijd volledige sectoren kunnen ondersteboven keren.
Maar hoe eindig is dit verhaal? En waaraan mogen we ons nog verwachten? En vooral, wat heeft de toekomst voor een student Toegepaste Informatica in petto? Al deze vragen werden beantwoord door de IT-specialisten van dienst.

Matts Devriendt, Hi-stranger & Happy Moose software developer @ Endare, ontwikkelt applications die bedrijven in staat stellen hun business online verder te zetten.

Jonas Verdoodt, Zaakvoerder at NOA-Informatica.

Bert Van Wassenhove ,THINK with people & Heaven Can Wait, is een volbloed ondernemer, gespecialiseerd in strategie, met een overvolle rugzak aan ervaring als marketing man en digitaal expert.

 

                                                                                                  
 

Afgelopen Sessies Hogent Campus Aalst 04.12.2014

SessionSessionSession

De toekomst van uw onderneming

De toekomst van je onderneming, daarover ging het tijdens het ideecafé dat op donderdagavond 4 december plaatsvond in de gezellige ontmoetingsruimte van de HoGent Campus Aalst.
De avond begon met een pittige getuigenis door Pieter-Jan Lemmens, pas afgestudeerd KMO-manager van de HoGent, die vertelde over zijn recente intrede in het familiebedrijf Lemmens Confectie.

Vervolgens kwamen de technische experten aan het woord. Het zal de aanwezige studenten en ondernemers wel even hebben geduizeld bij de vele juridische, fiscale en financiële kwesties die de kop opsteken bij het overdragen en overnemen van een onderneming. Maar bedrijfsrevisor Joris Mertens (KPMG) en bankier Jan Callebaut (Belfius regio Aalst) wisten alles helder en beknopt te duiden.
Tot slot gaven Julie Voet (Securex) en Frans Van de Ven (Galilei) aankomende overnemers een aantal concrete tips mee. Ze legden uit hoe degene die een onderneming overneemt zijn of haar eerste honderd dagen als nieuwe leidinggevende zonder kleerscheuren kan doorkomen en voor een duurzaam change management kan zorgen.

Het was ongetwijfeld inspirerend voor de aanwezige studenten en hun ouders van de Aalsterse hogescholen. Na afloop bleven de  experten nog volop beschikbaar om vragen uit het publiek te beantwoorden.
Advocaat Marc Cottyn leidde de avond in goede banen en wees het publiek op de juridische kwesties bij een overdracht/overname. Een aangename netwerkreceptie zorgde voor de nodige animatie en inspiratie. Ook op die manier toonde het ideecafé ‘De toekomst van je onderneming’ eens temeer hoe, voortbouwend op de expertise  van de Aalsterse hogescholen, in de stad een levendige wisselwerking op gang komt tussen hoger onderwijs en ondernemerschap.

 

 

Afgelopen sessies HoGent campus Aalst 28.03.2014

SessionSessionSession

Als ik nu eens ondernemer word!

Het Ideecafé ‘Als ik nu eens ondernemer word …’ stimuleert studenten om na te denken over een carrière als ondernemer. Ondernemende oud-studenten delen hun kennis en ervaring met bachelorstudenten bedrijfsmanagement. Door oud-studenten uit te nodigen, lijkt ondernemerschap echt bereikbaar.

Afgelopen vrijdag vond het Ideecafé ‘Als ik nu eens ondernemer word…’ plaats op de campus Aalst van de HoGent. Tweede- en derdejaarsstudenten bedrijfsmanagement werden er geïnspireerd door ondernemende oud-studenten. De centrale gasten van het Ideecafé waren gericht gekozen: van een ervaren ondernemer tot een student die zijn eerste stappen als ondernemer zet.

Ronny Mathieu van The Brand Seeders is een oud-student marketing die na enkele jaren werkervaring in loondienst zijn eigen bedrijf oprichtte. De activiteiten van zijn bedrijf zijn direct gelinkt aan zijn opleiding. Zo helpt hij grote ketens met hun loyaltyprogramma’s en ondersteunt hij hen op sociale media. Hij raadt iedereen aan om genoeg ondersteuning te zoeken: “Doe zelf waar je goed in bent, word daar nog beter in én laat je omringen door experts voor zaken die je minder liggen”.

Pieter-Jan Lemmens is al de derde generatie die actief is bij Confectiebedrijf Lemmens. Van jongs af aan werd hij betrokken bij de familieonderneming en hielp hij waar hij kon. Hij kent de onderneming dan ook als zijn broekzak en hij heeft het respect van de medewerkers verworven. Het is niet altijd evident om samen te werken als alle generaties nog actief zijn in het bedrijf. Maar Pieter-Jan heeft ambitie en koestert grote dromen voor de onderneming. Hij raadt alle studenten aan te netwerken en zich actief  in te zetten tijdens de studententijd.

Astrid De Smedt stampte dan weer een volledig nieuw concept uit de grond. Zij is vorig jaar afgestudeerd en nog tijdens haar opleiding bereidde ze de opstart van  haar onderneming YGED voor. Samen met een vennoot richt ze zich op de markt van de incentivereizen. Ondernemen is een passie en YGED begint vorm te krijgen. Er staan al reizen gepland naar Miami, Italië en de Canarische Eilanden.

De laatste gast was derdejaarsstudent Yosh Matthys. Hij loopt momenteel stage bij garage Valckenier en  is zelf de voorbereidingen aan het treffen voor de opstart van een eigen onderneming. Yosh wil samen met een vennoot een  evenementenbureau beginnen. Hij heeft erg positieve ervaringen met het Centrum voor Ondernemen. “Je kan er terecht voor al je vragen rond opstarten, investering, … en wordt daarmee op de goede weg gezet.”

Afgelopen sessies KaHo Sint-Lieven Aalst 21.03.2014

SessionSessionSession

Als ik nu eens ondernemer word!

Op de Aalsterse campus van de Katholieke Hogeschool Sint-Lieven ging op vrijdag 21 maart het Ideecafé ‘Als ik nu eens ondernemer word' door. Ondernemende oud-studenten deelden hierbij hun ervaring met bachelorstudenten Bedrijfsmanagement (Marketing en Accountancy-Fiscaliteit). Zo kunnen de huidige studenten zich een beeld van ondernemen vormen en wordt hun ondernemingszin geprikkeld.

Robby Baeyens, zaakvoerder Inbraakveilig en oud-student Marketing, getuigde over zijn ervaring als ondernemer en gaf de studenten heel wat tips mee. Hij wist het publiek duidelijk te amuseren. De voordelen van ondernemer zijn volgens Robby dat je kan doen wat je wilt, maar je mag natuurlijk niet uit het oog verliezen dat je geld moet verdienen. Zijn opleiding Marketing heeft hem heel wat voordelen geboden. Zo scoort zijn website Inbraakveilig zeer goed, staat bovenaan in de zoekresultaten, en is er een interactieve chat op zijn website. Zijn advies naar de studenten: ‘begin klein en bouw je bedrijf op het gemak uit. Niet lopen vooraleer je kan stappen’. Robbie werkt ondertussen al met 13 medewerkers en is actief op zoek naar 3 extra medewerkers. Daarnaast plant hij op korte termijn een overname en is het zijn droom heel Vlaanderen  te bedienen.

Sara De Ridder, werknemer bij Roltex, leerde de studenten hoe je ondernemend kan zijn in je werkomgeving. Zij is bijna twee jaar aan de slag sinds haar afstuderen maar heeft al heel wat verwezenlijkt. ‘Blijf realistisch en wees ambitieus’. Ze vindt het heel belangrijk dat studenten, eens ze in het werkveld terechtkomen, zich inzetten en zich bewust zijn van de omgeving waarin ze werken. Zij is van bij de start van haar carrière uitgedaagd door haar werkgever. Zo mocht ze meteen verantwoordelijk zijn voor een belangrijke beurs van 5 dagen in Parijs. ‘In het begin is dat wennen, zeker als er vragen komen waar je in het begin niet altijd een antwoord op weet. Improviseren, maar tonen dat je vakbekwaam bent, is dan ook belangrijk'. Bij Roltex zijn ze alvast overtuigd van haar capaciteiten, op deze korte tijd is ze al doorgegroeid binnen de organisatie en is ze momenteel zelfs verantwoordelijk voor een stagiaire Marketing. Haar plannen voor de toekomst zijn alvast verder doorgroeien, bij de pakken blijven zitten is niets voor haar.

Lector Saskia Vanden Eede getuigt: “Dit is voor onze studenten dé gelegenheid om zich een beeld te vormen van hun verdere carrière. Op een informele manier maken studenten kennis met ondernemende personen, die net als hen op dezelfde schoolbanken hebben gezeten. Ook voor de collega’s is dit een leuke ervaring om te horen wat de oud-studenten ondertussen aan het doen zijn. Onze studenten reageren alvast positief en dit smaakt naar meer. Op de Ondernemersaward van 8 mei laten we ze in aanraking komen met nog meer ondernemers”.

 

Praktisch: alle foto's zijn raadpleegbaar via de Facebookpagina van de Ondernemersaward.

afgelopen sessies GO4IT-café HoGent Campus Aalst 06.12.2013

SessionSessionSession

Ondernemen: ook iets voor studen- ten toegepaste informatica?

Op het Go4It-café delen ondernemende oud-studenten hun ervaring met bachelorstudenten toegepaste informatica. Zo vormen de huidige studenten zich een beeld van ondernemen en komen ze te weten of ondernemen iets voor hen is.

Tom Hoogewijs startte onmiddellijk na zijn opleiding als ondernemer in bijberoep. Hij was actief met Sharepoint en dat heeft zich vertaald in zijn onderneming Netlease. Netlease is een dynamische ICT-dienstverlener die gespecialiseerd is in consultancy, opleiding en maatwerk op basis van Microsoft SharePoint. Hij raadt studenten aan het onderste uit de kan te halen tijdens hun stage. "Verschillende van mijn eigen werknemers zijn gestart bij Netlease als stagiair. Een stage vormt dan ook de ideale springplank naar een job", vertelt Tom. Hij raadt starters aan zich voldoende te laten adviseren en niet te denken dat je alles zelf kan: "Werk samen, spreek met mensen, communiceer, bespreek je plannen, en kijk hoe je in team zaken kan uitvoeren."

Toon Keppens, afgestudeerd in 2007, is zaakvoerder van PHPro en was al tijdens zijn studies een bezige bij. Hij beschouwt die ervaring als bijzonder waardevol, want zo deed hij tijdens zijn studententijd al beroepservaring op. "Beperk je niet tot de kennis die je op school leert maar wees ondernemend, proef van verschillende zaken en zoek zelf actief naar kennis. Dat helpt je alvast om een interessante stageplaats te vinden." Dankzij zijn opleiding heeft hij een systematiek verworven om zichzelf voortdurend bij te scholen.

Wendy Vermoesen werkt bij Real Dolmen maar stimuleert daarnaast actief ICT-competenties bij jongeren. Zij zet meisjes aan te kiezen voor een technische richting. Zelf vindt ze het een meerwaarde om als vrouw in die wereld te zitten. "Ik gaf ooit een les webdesign en de studenten gingen weer naar buiten omdat ze dachten dat ze in de verkeerde les zaten. Ze verwachtten namelijk een mannelijke docent."Wendy vindt dan ook dat we af moeten van de stereotypen en duidelijk moeten maken dat informatica niet voor nerds is. Ze houdt zich actief bezig met allerhande projecten om ICTvaardigheden al bij jonge kinderen aan te leren. 

Twee vliegen in één klap

Het Go4IT-café gaf ook de kans aan studenten KMO-management om hun leeronderneming in de praktijk om te zetten: AKP-Events verzorgde de catering en SmartCtrl, een bedrijf dat pc’s en smartphones herstelt, maakte zijn diensten bekend. Voor deze leeronderneming werkt de campus Aalst samen met de Stichting Onderwijs en Ondernemen van UNIZO.

Lector Ruth DeVreese getuigt: "Dit is voor onze studenten dé gelegenheid om de werking van hun leeronderneming bij een groot publiek uit te testen. Studenten starten op een realistische manier een eigen zaak maar binnen de veilige schoolcontext. Dat is ideaal om studenten te laten proeven van alle aspecten van ondernemerschap, gaande van opstart tot financiering, aankoop en verkoop en belangrijk maar niet te onderschatten: leren samenwerken".

Meer info over het brugproject Ondernemend Aalst

Praktisch

Alle foto’s zijn raadpleegbaar via de Facebookpagina van de Ondernemersaward.